Behandeling

Een dwarslaesie is iets waar je mee moet leren leven. Een volledig herstel van een dwarslaesie is niet mogelijk, zeker wanneer er sprake is van een volledige dwarslaesie. Dan zal enige vorm van herstel nooit plaats vinden. Bij een partiële dwarslaesie kan er soms een gedeeltelijk herstel optreden. Zoals ook hier is te lezen, worden bij een partiële dwarslaesie de zenuwbanen niet volledig onderbroken en blijven bepaalde functies intact. De beschadigingen die zijn opgelopen bij een partiële dwarslaesie kunnen soms voor een deel weer herstellen doordat het lichaam de zenuwbanen die nog intact zijn, als het ware opnieuw inricht en aanstuurt. Langdurige fysiotherapie kan helpen om het lichaam deze verbindingen te leren benutten.

Hoe ziet een behandeling van een dwarslaesie eruit?

Bij een dwarslaesie is het erg belangrijk om vanaf het allereerste moment de juiste aanpak te hanteren. Dit moet eigenlijk al beginnen vanaf het moment dat de ambulance arriveert. Dit verhoogt de mate van mogelijk herstel op de langere termijn behoorlijk. Wanneer bij een dwarslaesie als gevolg van een ongeluk botbreuken zijn ontstaan, zullen deze eerst moeten genezen. Gedurende het herstel van de botbreuken, wat ongeveer 8 tot 14 weken duurt, zal je voornamelijk plat op bed moeten blijven liggen. Dit is om verdere beschadigingen aan het ruggenmerg en de zenuwbanen te voorkomen.

Spinale shock

De spinale shock is een reactie van het lichaam op de ingrijpende gebeurtenis. Deze shockfase kan drie tot ongeveer zes weken duren. Tijdens de spinale shock werkt het immuunsysteem niet of nauwelijks waardoor er een grotere kans is op een bijkomende infectie. Na de spinale shockfase is het mogelijk dat er verloren lichaamsfuncties (gedeeltelijk) kunnen terugkomen.

Revalidatie na een dwarslaesie

Nadat de wervelkolom is gestabiliseerd, is revalidatie in een gespecialiseerd revalidatiecentrum de volgende stap na een dwarslaesie. Er zijn in Nederland diverse centra’s welke gespecialiseerd zijn in dwarslaesie revalidatie. Gedurende de opname in het revalidatiecentrum wordt geprobeerd door middel van oefeningen en gebruik van hulpmiddelen, te leren omgaan met de gevolgen van de dwarslaesie.